header-photo

Renovant els compromisos




Ens tornem a trobar un altre 11 de Setembre, la Diada Nacional de Catalunya, davant aquest monòlit d’en Rafael de Casanova per commemorar els fets del 1714 i per recordar i honorar els homes i les dones que moriren per Catalunya i per la llibertat.

Pels socialistes mataronins aquest és un acte de renovació dels compromisos. Del compromís nacional, del compromís social i del compromís cívic. Del compromís nacional, amb Catalunya, pel camí recorregut i pel camí que ens queda per recórrer. Un camí que pot ser divers, que necessàriament ha de ser divers com ho som els homes i dones d’aquest país. Des del respecte mutu però sabent que totes les alternatives, i que avui s’expressaran clarament arreu del país, són legitimes mentre es formulin democràticament i amb honestedat.

Nosaltres som federalistes, i per més utòpic que ho pugui semblar avui dia, creiem en un futur compartit en el marc d’una Espanya, que ha d’entendre que aquesta és la seva única i última opció, i en el marc d’una Europa que també haurà de ser federal. Un compromís que passa pel desplegament integre de l’Estatut que els catalans i catalanes vàrem votar, per la reclamació d’un millor finançament en el marc del pacte fiscal i per una defensa de la nostra identitat, de la nostra cultura i molt especialment de la nostra llengua.

Un compromís en lo social que esdevé fonamental per sortir d’una llarga i dura crisi econòmica. Una crisi que està provocant molt de dolor en moltes i moltes persones i en moltes i moltes famílies. De la que no sortirem només amb les polítiques de retallades i de falsa austeritat. Una crisi de la que no sortirem pujant impostos a les classes més populars i rebaixant-los o perdonant-los als rics i poderosos. Certament una crisi profunda, estructural i de difícil solució, però una crisi de la que hem de sortir tots junts.

Demà, quan les banderes estiguin plegades i l’aire s’hagi endut crits, cants i proclames, els nens i nenes, els nois i noies del nostre país tornaran a escola. Seran més que mai i es trobaran amb menys mestres i amb menys recursos. Serà el pitjor inici de curs de molts anys ençà.




I aquest és el país que no volem, el que retalla en educació hipotecant el futur dels nostres fills i nets, el que qüestiona el dret universal a la salut i el que redueix les prestacions socials fent que molta gent sigui més vulnerable i es quedi al marge del camí. Aquest és el país que no volem. Aquest no és el camí cap a la Catalunya rica i plena.

Avui els socialistes de Mataró tornarem a repetir el nostre petit homenatge als brigadistes internacionals, als homes i dones vinguts d’arreu del món per lluitar contra el feixisme, per defensar la República i els valors que representava. Ara que el populisme d’extrema dreta, hereu dels règims totalitaris de Hitler, Mussolini i Franco, torna a assetjar la democràcia cal tenir present, més que mai, als brigadistes i el seu compromís amb la llibertat.

Renovem el nostre compromís nacional i social. I també el nostre compromís cívic. El compromís de seguir treballant per la unitat civil del poble de Catalunya. Des del respecte a la diversitat però amb la convicció de voler ser un sol poble. Un poble que té dret a decidir el seu futur, un futur compartit en una Catalunya que volem rica i plena.

I quan d’aquí un any, quan els polítics tornem  a fer les nostres proclames que sigui el poble qui ens hi reclami si hem estat fidels als compromisos.

Que tingueu, que tinguem, una molt bona Diada Nacional de Catalunya.

Visca Catalunya!

Text de la meva intervenció aquest matí a l'acte institucional de l'Onze de Setembre