header-photo

Economia i Valors



Que la gent de l’associació cultural Valors és prou inquieta no és cap secret per ningú. Més enllà de l'heroïcitat de publicar una revista parlant precisament de Valors i fer-ho a Mataró, o sigui fora de l’àmbit estrictament barceloní, organitzen i de manera continuada tot tipus d’activitats públiques amb els valors com a motiu central. Debats, jornades, programes de ràdio, presentació de llibres i tot allò que se’ls pot acabar ocorrent a aquests joves promotors culturals.

Ara, conjuntament amb la Fundació Bufí i Planas i el suport del Tecnocampus Mataró-Maresme, promouen un cicle de debats entorn l’economia i els valors ètics. Un cicle que arrenca aquest dijous amb una conferència sobre la creativitat d’en Lluís Bassat al Tecnocampus.

Aquestes iniciatives tenen, des del meu punt vista, dues dimensions a considerar. La primera des d’un punt estrictament local. A Mataró passen massa coses que acaben sent exclusivament de consum intern de la ciutat. Discrets de mena, no ens agrada posar més pa que formatge i sovint pequem precisament de massa humils o de massa xovinistes. Precisament les accions de Valors, començant per la mateixa revista, tenen la voluntat de traspassar les rieres mataronines i projectar-se en clau nacional. I això en aquesta ciutat, i més enllà de la seva novetat, té la seva importància. Hi ha talent a Mataró i ens cal mostrar-lo fora.

La segona consideració es de calat major. En un món on el pensament líquid, quan no l’amoralitat, campa lliurement es fa més necessari que mai una reflexió profunda sobre els valors ètics i la seva relació amb la mateixa societat. Un debat que cal fer defugint de dogmatismes encarcarats i que cal afrontar des de la tremenda velocitat amb la que es produeixen els canvis socials al nostre país i al món. És possible fer-ho des d’una associació cultural d’una ciutat metropolitana? Doncs sincerament crec que si. I si voleu sortir del dubte només cal que us acosteu, dijous a les set del vespre, al Tecnocampus per comprovar-ho.