header-photo

Les completes de Cervera

Foto Lo Carranquer

“Corria l’any de 1527. L’emperador d’Alemanya i Rei d’Espanya Carles V, com a aliat de la República de Venècia, tenia una guerra amb el Papa Climent VII.”.

Aixa comença l’explicació que del Santíssim Misteri de Cervera fan en la seva web els amics d’aquesta festa de la capital de la Segarra. Des de aleshores cada sis de Febrer, cerverins i segarrencs, commemoren el prodigi del Lignum Crucis que va sagnar en ser partit en dues parts. Fou a mitjans del segle XIX quan Constant Salvador Vidal i Joan Pont componen Les Completes, una composició musical a partir dels textos de l’oració de Maitines. S’avançava el primer res del dia festiu al darrer res del dia anterior per tal que els capellans disposessin de més temps lliure. I es donava inici a la tradició de Les Completes cerverines, un acte que cada cinc de febrer omple a vessar la col·legiata gòtica de Santa Maria del Coll de les Savines, per escoltar el concert amb orquestra i cor.

La similitud entre la Missa de Glòria de Les Santes mataronines i Les Completes cerverines són molt evidents. Pràcticament coetànies, de clares reminiscències operístiques i italianitzants, interpretades per un cor popular que es forma expressament i lligades a la litúrgia local. Avui, per invitació de l’alcalde de Cervera i tornant la seva assistència a la missa de Les Santes, he pogut escoltar aquesta magnífica peça musical, de fragments bellíssims, i participar directament de la Festa del Santíssim Misteri. De fet aquesta similitud fa que per a molts cerverins la missa de Les Santes no sigui desconeguda i ara potser ens toca a nosaltres descobrir Les Completes de Cervera.

Tot plegat fa pensar quants tresors musicals deuen restar gairebé amagats per les festes del nostre país i quant desconeixement en tenim. A Cervera ja no tenen universitat però continuen tenint el tresor musical de Les Completes.