header-photo

Les persones i les idees




Persones i idees, amb la força del treball, són els nostres actius, gairebé m’atreviria els únics actius del socialisme. Hereus d’una llarga lluita per la emancipació d’homes i dones, per la dignitat individual i col·lectiva, ens plantem en aquest segle XXI amb la mateixa determinació i coratge que ho feren els companys i companyes dels segles anteriors.

Sabedors que les circumstàncies són ben diferents però que la lluita no pot cessar mentre al món hagi injustícies i manca de llibertats. El llarg camí recorregut i els molts objectius aconseguits ens ha de permetre valorar justament les persones que ho han fet possible. Aquestes persones, i moltes altres d’anònimes, que el PSC homenatja cada any en aquest inici de curs. Han estat ja un bon grapat les persones homenatjades al llarg d’aquests anys. Alguns, desgraciadament, ja ens han deixat i la seva memòria forma part de la història del nostre partit a Mataró. Homes i dones compromeses amb la ciutat, el país i la humanitat. Homes i dones amb contradiccions com tots els humans però compromesos amb els ideals socialistes de la llibertat, la igualtat i la fraternitat entre els humans.

Persones compromeses en la lluita per un món millor i en el progrés econòmic i social dels treballadors i treballadores. Uns ideals que han estat el motor de la seva actuació en els diferents camps on han treballat. En la política, el sindicalisme, els moviments veïnals, l’educació, l’esport, la sanitat, la cultura, i tants altres àmbits on la presència de socialistes ha estat una constància històrica. Si voleu amb tossuderia, però amb el ferm convenciment que pagava la pena treballar per millorar la societat.

Avui en tenim tres exemples d’aquestes persones socialistes compromeses amb Mataró. Des d’àmbits diferents, amb compromisos també diferents, però igual de profitosos. Perquè tot pot sumar i tot esdevé útil quan es treballa amb el convenciment que podem canviar les coses a millor. A la feina, al barri, a l’escola, a la ciutat, al país i al món. Com han anat canviant durant tot el temps en que els ideals i el treball dels socialistes han estat la força transformadora més gran del món.

En Jaume Estrems, en José Gómez i l’Antonia Ramírez són precisament exemple d’això. De fermesa en les idees i de treball constant per transformar les realitats.
Text de la meva introducció al llibre que el PSC ha editat amb motiu de l'homenatge a tres militants.