header-photo

Ignorància o segones intencions?



Anava a titular aquest escrit “El rave per les fulles”, però després de pensar-ho una mica més m’he decantat per titular-lo “Ignorància o segones intencions”. Perquè s’ha de ser ignorant o tenir unes evidents segones intencions per escriure el que ha escrit El Mundo aquests dies sobre l’Agenda Escolar del Medi Ambient que edita la Diputació de Barcelona i adreçada als alumnes d’ESO. De l’agenda es publiquen 140.000 exemplars que es distribueixen a Catalunya i Mallorca i convenientment traduïdes a la província d’Osca i a la italiana de Chieti, fent cada territori una presentació de les seves característiques històriques i geogràfics per coneixement de la resta d’alumnes.

S’exclama El Mundo perquè en la presentació catalana s’escriu que “Catalunya és un país mediterrani”. Lògicament lo de mediterrani es tan evident que no s’atreveixen, de moment, a qüestionar-ho. Si que qüestionen, i de quina manera, que siguem un país!. Ignoren la definició que de “país” fa el diccionari de la Real Academia de la Lengua Espanyola? País: nación, región, territorio o província.

Ja sabem que no els hi agrada, i ens ho tenen recorregut al Tribunal Constitucional, que siguem una nació, però lo de “región, territorio o provincia (quatre a falta d’una)” no ens ho poden pas negar. Com que prefereixo creure que tan ignorants no són, sospito que es tracta de segones intencions.

Sinó com s’entén que habitualment en el mateix diari es refereixin a Euskadi com a “País Vasco” i fins i tot hi tenen una edició amb aquest nom i on també han publicat l’esmentat article? I si es tracta de segones intencions, potser que ens expliquin quines són. Encara que voleu dir que cal?.