header-photo

En el camí de Copenhaguen -7-



En el camí de Copenhaguen tocava recollir un premi de l’Aliança del Clima per la Diputació de Barcelona. Aliança pel Clima és una organització de ciutats fonamentalment centreeuropees, únicament amb la ciutat de Barcelona com a representant espanyola, que té com a objectius la defensa del clima i la cooperació entre ciutats i amb els pobles indígenes dels boscos tropicals.

Cada any aquesta organització internacional organitza la Star Alliance per atorgar premis a les millors iniciatives del món local en defensa de clima i en la lluita contra el canvi climàtic. Aquest any han decidit premiar a la Diputació de Barcelona pel seu compromís i lideratge del Pacte d’alcaldes i alcaldesses per una energia local.

L’entrega dels premis es va fer ahir a l’abadia benedictina de Melk, un lloc preciós a la vora del Danubi i que com ja és habitual no podem visitar amb calma en aquests viatges llampecs que duren escadusseres vint-i-quatre hores entre anar i tornar. A l’abadia de Melk, Umberto Ecco situa el monjo Adso en la seva novel·la de “El nom de la rosa”. Mereix tornar per visitar-la i per entretenir-se pels pobles, de vinyes que s’enfilen esglaonades pels costeruts marges, del camí de Viena a Melk resseguint l'immens Danubi.

Com sempre passa, i més enllà dels discursos oficials, les converses de sobretaula són el més interessant de tot plegat. Una constatació general de la importància fonamental del món local en tot el procés de discussió de Copenhaguen i el convenciment que sense el compromís dels pobles i ciutats serà impossible assolir uns objectius satisfactoris en la lluita contra el canvi climàtic.