header-photo

En la mort d'en Tristany



Avui ha mort en Francesc Tristany, un gran socialista, un home bo.

Recupero el text que vaig escriure pel llibret d’homenatge que el PSC va editar l’any 2003.

"Escric aquestes ratlles amb el record encara fresc de les paraules d’en Tristany, davant el monument a Rafael de Casanova, el passat 11 de setembre. El públic, majoritàriament nacionalista no va poder estar-se d’aplaudir-lo. Perquè com sempre les paraules d’en Tristany varen ser autèntiques. Com és ell: autèntic, fidel i compromès. Autèntic en els seus ideals dels quals ha fet una forma de vida. Socialista d’idees i socialista en el seu quefer diari. Fidel als seus principis: els de la igualtat, la solidaritat i la llibertat. Compromès amb els seus ideals, amb els seus companys i amb el seu partit.

La vida d’en Francesc Tristany ha estat d’una intensitat política i humana enorme. El socialisme que va mamar a casa seva, a les fàbriques i als carrers de Mataró, ha estat el nord de la seva vida. I tant en els moments de la il·lusió i de la victòria com en els moments més amargs de la derrota. El que calia era mantenir el rumb convençut del triomf final dels ideals socialistes. Pel Partit dels Socialistes de Mataró, en Tristany és un referent històric fonamental però sobretot és un referent humà. La seva bonhomia no està renyida amb el seu ferm convenciment de la necessitat de treballar per aconseguir millorar el país, la societat i el món.

Amic dels seus amics, company dels seus companys, sempre disposat a donar un cop de mà, a visitar el company malalt, a treballar per resoldre un problema sigui petit o gran. Amb el seu posat tranquil, el seu caminar pausat sap estar en el lloc necessari i en el moment oportú.

En Francesc Tristany és el president d’honor del Partit dels Socialistes a Mataró. Volem tenir-lo durant molts anys de president, volem tenir-lo de company i volem comptar amb la seva amistat i el seu compromís. Segurs i convençuts que la força del treball farà que els homes i les dones siguin més lliures i més fraternals. Com ens ha ensenyat en Tristany."

Avui ha mort en Tristany, però que ningú s’enganyi, que ningú es desanimi, les idees, les velles idees de la llibertat, la igualtat i la fraternitat es mantenen ben vives i continuen empenyent la humanitat cap el progrés. Com ho volia en Tristany i pel que va treballar tota la seva vida.