header-photo

Per la comarca



Intensa jornada de treball pel Maresme en la meva condició de diputat provincial de Medi Ambient. Es tracta de visitar un seguit d’actuacions mediambientals que diferents municipis, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, estan portant a terme.

De bon matí visita a la planta de tractament d’aigües residuals de l’alt Maresme a Pineda. La tenacitat de l’alcalde Amor va fer que la planta, projectada en principi a primera línia de mar, es traslladés a la pedrera de Montpalau. Les obres, que fa la Generalitat, estan força avançades i es preveu que a finals de l’any vinent entri en funcionament. Ahir mateix l’Agència Catalana de l’Aigua va treure a concurs el projecte del tractament terciari de les aigües de manera que tot el volum depurat serà rebombat i abocat a l’aqüífer de la Tordera.


A continuació visita a Calella. L’alcalde Juhé, de reconeguda sensibilitat mediambiental, ha promogut la recollida de les aigües d’escorrentia de la pluja per recuperar un pou que abasteix d’aigua un estanyol que s’ha construït en la part alta del Parc Dalmau i que serveix per regar les zones verdes del municipi.


Seguim baixant per la costa i ens aturem a Canet. La implantació de la recollida porta a porta ha donat un gran resultat que es tradueix en una reducció del 50% de la brossa que cal portar a la incineradora de Mataró. Un bon exemple de treball ben fet i que ha sabut connectar amb la sensibilitat i la complicitat ciutadana.


Visita a Dosrius, a la nova escola bressol en construcció. Un magnífic edifici en un espai absolutament natural enmig del bosc i que s’escalfarà a partir de l’energia geotèrmica del subsòl. Cinc pous de cent metres de profunditat permeten la captació de l’energia necessària per la climatització de l’edifici. Energia gratis, inesgotable i sense emissions de gasos d’efecte hivernacle.


Dinar ràpid a Mataró per anar fins Alella. Sessió de treball per conèixer el projecte de regeneració de la riera d’Alella. En la línia que ja he explicat altres vegades de tornar a les rieres el paper d’infraestructura essencial pel control hídric de la comarca i al mateix temps retornar-li el caràcter d’espai natural i de gaudi dels ciutadans. Les rieres que han de deixar de ser el pati del darrere de les poblacions per convertir-se en elements vertebradors del nostre territori.


Tornada a Mataró per signar el conveni entre els ajuntaments que s’ha adherit al Pacte d’alcaldes i la Diputació de Barcelona. Després de la signatura formal del pacte ara toca l’elaboració dels Plans d’Actuació d’Energia Sostenible que la Diputació farà pels ajuntaments i que servirà de pauta per les actuacions que caldrà fer per assolir els objectius del 20+20+20.