header-photo

Un assumpte d'estat



D’aquesta forma tan contundent ha qualificat la lluita contra el canvi climàtic en Manuel Marin, excomissari europeu i expresident del Congrés de Diputats. Ho ha fet aquest matí en la XIV Jornada sobre la Unió Europea que ha organitzat la Diputació de Barcelona i que ha estat centrada en la lluita contra el canvi climàtic. Per Marín el debat sobre el canvi climàtic ha d’anar lligat al debat sobre model energètic i són qüestions de seguretat nacional que han de formar part de les polítiques d’estat com l’economia, la seguretat, la defensa o la política exterior. Es mostrava encara més convençut després dels acords de dissabte del G-20 en els que s’ha refermat, com ja havia fet Obama, l’impuls a les energies renovables.

La jornada ha començat amb la signatura d’un protocol de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i la Comissió d’Energia i Transports de la Unió Europea per impulsar el Pacte d’Alcaldes entre els municipis barcelonins. Es tracta del primer acord d’aquest tipus que es signa i la Comissió Europea ha manifestat la voluntat d’estendre el que ja s’anomena model Diputació de Barcelona. A la sensibilitat municipalista s’afegeix la capacitat de generar massa crítica suficient per a fer molt més eficients els plans d’acció energètics necessaris per assolir els objectius del 20+20+20 per l’any 2020.

Una iniciativa que també ha merescut l’atenció del Banc Europeu d’Inversions, que ha volgut també participar en la Jornada i que està decidit a invertir una quantitat molt considerable en la implantació d’energia sostenibles i en l’estalvi i eficiència energètic.

Un matí dens, de treball important, amb ponents de gran categoria i amb magnífiques expectatives que esperem concretar en les properes setmanes.