header-photo

Convenant of Mayors




El viatge pel “bell nord glaçat” s’ha acabat aquest migdia amb la celebració d’una jornada de treball del Covenant of Mayors. El Pacte d’alcaldes que a casa nostra impulsa la Diputació de Barcelona i al que ja s’han adherit una seixantena de municipis.


Avui, a l’Ajuntament d’Hèlsinki, ens hem reunit alcaldes i representants de la Comissió Europea per debatre l’estat del Pacte i per parlar sobre els recursos financers que la Unió Europea està posant a disposició dels ajuntaments per tirar-lo endavant.

De totes les intervencions cal extreure algunes conclusions:

1.- Que la Unió Europea, com ja afirmava dilluns en Manuel Marín, considera com a prioritària les polítiques relacionades amb la seguretat energètica.


2.- Que la lluita contra el canvi climàtic i la seva mitigació centrarà una part important de l’agenda política de la Unió i que com apunten els informes Stern i Solana la no acció suposaria un cost molt més elevat que el cost que representarà les accions necessàries per complir el Pacte d’Alcaldes.


3.- Que els recursos que es destinaran al compliment del Pacte representaran una injecció econòmica de gran magnitud que serviran per reactivar l’economia en un sector estratègic.


4.- Que la Unió Europea posarà tots els seus instruments financers a disposició dels Ajuntaments per a poder desenvolupar les accions del Pacte.

5.- Que la Comissió reconeix clarament el paper central dels Ajuntaments en la lluita contra el canvi climàtic i en la definició d’un model energètic propi per Europa.


6.- Que el model desenvolupat per la Diputació de Barcelona, que aglutina ajuntaments ben diversos, d’una gran importància en l’impuls del Pacte i es fa desitjable la seva extensió a d’altres territoris de la Unió.

Feina feta, uns quants deures per fer i una data clau en l’agenda: el 10 de febrer de l’any 2009 quan es signarà formalment el Pacte d’Alcaldes. Els ajuntaments barcelonins hi serem.