header-photo

El local dels Científics




Inauguració aquest vespre de castanyada del nou local de l’Agrupació Científico Excursionista de Mataró. És tracta d’un espai, amb dues plantes, d’uns dos-cents quaranta metres quadrats, situat en els contraforts interns de la muralla del segle XVI. Va ser precisament durant el procés de rehabilitació de la muralla –amagada durant segles a l’interior de diverses construccions- que es va descobrir aquest espai que ara s’ha recuperat i acollirà la seu de la centenària entitat excursionista mataronina.

Aquest és el tercer local que conec dels Científics. Quan em vaig fer soci, pels anys setanta del segle passat, l’Agrupació era encara una secció del Cercle Catòlic i tenia les seves dependències a l’edifici d’aquesta entitat a la Riera. Després d’una traumàtica separació es va llogar la casa local d’en Josep Puig i Cadafalch al Carreró. Ara aquest espai de la muralla, en la cantonada entre la baixada de les Escaletes i el carrer del Pou d’Avall.

Un local que ha quedat magnífic, combinant els nous materials amb les restes de pedra i maó de l’antiga muralla. Un espai molt acollidor que ha de donar servei als associats de l’entitat i que s’ha finançat amb un contracte de lloguer entre l’Agrupació i PUMSA. Ha estat determinant, com en el cas de la seu dels Capgrossos de Mataró, el paper jugat per l’empresa municipal a l’hora de promoure i finançar aquest local. Tota una lliçó pels que, i que ahir varen brillar per la seva absència, acostumen a acusar-la de tots els mals del món.

Ahir, l’any que l’entitat compleix cent deu anys de vida, molts ens varem citar per la celebració dels cent vint-i-cinc aniversari. A tossuts poca gent ens guanya als dels Científics.