header-photo

Petita crònica romana



Passen pocs minuts de les vuit del matí i els carrers de Roma fa estona que bullen de trànsit. Una estranya tropa romana, en columna de dos i al so dels timbals, enfila Via Candia avall davant la sorpresa dels autèntics romans. Mòbils, a falta de càmeres, per immortalitzar el moment. A la via Angèlica el relleu el prenen els turistes i les màquines de fotografiar i els vídeos substitueixen els mòbils. Un atapeït passadís de gent d’arreu del món deixa passar a la tropa romana a la plaça de Sant Pere.

Falten minuts per les nou del matí i els armats s’instal·len a la sala Pau VI, quasi buida al principi, i que es va omplint d’una multitud bigarrada vinguda d’arreu: italians, espanyols, francesos, ucrainians, alemanys, croats, xilens, argentins, parelles de nuvis, religiosos, .... Segurament una bona mostra de la diversitat de l’església catòlica.

Benet XVI entra puntualment a dos quarts d’onze i comença la llarga audiència. Lectures en moltes llengües, salutacions als grups de visitants que responen aplaudint, cantant o interpretant peces musicals. Fins i tot una parella de gegants de La Llacuna s’ho miren hieràtics.

Esment especial del papa a la parròquia de Santa Maria. I a l’acabar salutació personal a la delegació mataronina. Amb posat tranquil –hi ha qui diu que abans la gent anava a Roma a veure el papa i ara s’hi va a escoltar-lo- ens pregunta pel motiu de la nostra visita a Roma i del significat d’aquell nombrós grup de persones vestides de romà a la Roma del segle XXI.

Desfilada i quadres a la plaça de Sant Pere enmig d’una gran expectació. El sol cau a plom sobre l’empedrat que ressona amb els cops dels pilums i el fregadís de les sandàlies. De la vella Iluro a la imperial Roma. Els soldats de pau ho han tornat a fer.
En parlen a La Vanguardia.