header-photo

Quadernet de vacances: cent anys després



Més concretament cent un anys. És el temps que has passat des de “La missió arqueològica-jurídica de l’Institut d’Estudis Catalans a la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça” l’any 1907. Sota la direcció d’en Josep Puig i Cadafalch, acompanyat del també mataroní Josep Goday, de l’historiador del dret Guillem Maria de Brocà, el conservador del Museu Episcopal de Vic Josep Gudiol i el fotògraf Adolf Mas, l’expedició va recórrer les valls pirinenques: des de Bagnéres de Luishon cap a la Vall d’Aran pel Portilló, passant a la vall de Boí pel port de Caldes i recorrent la vall d’Isàvena.

L’expedició va ser fonamental pel coneixement del romànic català, posant al descobert peces tan importants com el Davallament de la Creu d’Erill la Vall, les pintures murals de Santa Maria i Sant Climent de Boí o la cadira del bisbe Ramon d’Isàvena.

Una
exposició, produïda per l’Obra Social de “La Caixa”, explica amb detalls aquella expedició i mostra unes vuitanta fotografies, de les més de dues-centes, que va fer Adolf Mas. La reproducció dels quaderns de notes de Puig i Cadafalch –amb l’alçat de moltes de les esglésies visitades- i de Josep Gudiol, completen l’exposició que aquests dies es pot visitar a l’Arxiu Comarcal de Sort. Per poder veure-la, però, haureu de ser capaços de trobar la ubicació de l’Arxiu.