header-photo

La Obrera Mataronense


En aquest rush final abans de Les Santes, ahir va tocar jornada de portes obertes a la Nau Gaudí. Després d’un llarg, massa llarg, període d’obres la nau que va dissenyar Antoni Gaudí per la Cooperativa la Obrera Mataronense llueix de forma espectacular en un reurbanitzat entorn. De tot el conjunt només la nau de blanqueig, la xemeneia i uns urinaris ens han arribat fins avui.

Aquesta és la única nau industrial que es conserva de l’arquitecte reusenc i mostra els seus primers treballs amb arcs parabòlics. Arcs que varen ser retallats per la banda de ponent en obrir-se el carrer de la Cooperativa. Durant anys la nau va acollir activitats industrials del sector tèxtil i ahir moltes antigues treballadores varen acostar-s’hi per veure com s’ha rehabilitat totalment l’espai en el que durant molts anys varen treballar-hi.

Els tretze arcs parabòlics s’han hagut desmuntar totalment, reconstruir de nou, reposar els elements perduts o fets malbé. També s’ha recuperat una de les parets originals de la nau amb materials similars als originals. Refer cobertes, adequar tot l’edifici als requeriments tècnics actuals, construir un soterrani per ubicar els sanitaris, la sala de maquines de la climatització i de l’ascensor, ha estat un treball lent i laboriós, amb l’abandonament de l’obra fins a dues vegades per les empreses que havien guanyat el concurs i que han allargat tot el procés de recuperació.

Però ha valgut la pena i ara, durant l’estiu, es procedirà a instal•lar el mobiliari i els ordinadors necessaris per a que la Nau Gaudi pugui, a finals de setembre, tornar a ser un espai pel treball. Justament la funció per la que va ser dissenyada per Gaudí. Un telecentre i l’espai ocup@ció jove tornaran a omplir les recuperades parets de vida. Unes instal•lacions que no afectaran a la visió global de l’espai arquitectònic, que s’obriran cada dia feiner i que permetran la visita, dins de les rutes del modernisme de la ciutat, a totes les persones interessades per l’obra de l’arquitecte modernista.