header-photo

El respecte de la diferència



Si hagués de definir amb una frase el que ha estat el 37è Congrés del PSOE, celebrat aquest cap de setmana a Madrid, em quedaria amb la frase que va pronunciar el president Zapatero el divendres a la tarda: el respecte de la diferència.

Ho va fer en un dels discursos més interessants que li he sentit en els darrers temps al president del govern. Contestava al llarg torn d’intervencions dels representants de les delegacions territorials presents en el Congrés. Un discurs ideològic en el que va es reclamar plenament d’esquerres. Drets civils, cohesió social, política internacional, idea d’Espanya.

Drets civils que en aquest Congrés han estat un dels eixos de debat principals. Amb la voluntat d’aprofundir el que s’ha aconseguit en el mandat passat i plantejar el debat polític i social sobre nous drets: mort digna, avortament, vot dels immigrants.

Precisament quan l’economia està manifestant problemes importants, el president va insistir en la necessitat de donar un nou impuls a les polítiques socials. Com tampoc és el moment de canviar, tot el contrari, el posicionament d’Espanya en el compromís per la pau i la cooperació internacional.

El president va dedicar especial atenció a explicar el model d’Espanya. Un model clarament contraposat al del Partit Popular. L’Espanya plural, diversa i respectuosa de la diferència versus l’Espanya uniforme dels que pretenen apoderar-se de la llengua comuna com a arma contra el català i la resta de llengües espanyoles. No va voler Zapatero passar de puntetes sobre la interessada, i enèsima, polèmica de la llengua al nostre país i va fer una contundent defensa del model d’immersió lingüística que tan bons resultats educatius i socials han donat a Catalunya en els darrers anys.

El PSOE podia haver fet un Congrés només per celebrar l’èxit electoral del passat mes de març. Ben al contrari ha plantejat un Congrés per debatre, amb el temps i la calma necessària, temes de calat polític i social importants i que fixaran l’agenda política dels propers mesos. Sense defugir les necessàries reflexions sobre el moment econòmic en el que ens trobem i que el president ha resumit en una frase: “reconec les dificultats, però també la capacitat per superar-les”.

Quelcom molt profund, sembla moure’s en el vell partit socialista espanyol. Un moviment de fons que en aquest congrés han començat a apuntar-s'hi amb la voluntat de seguir sent el partit que més s’assembla als propis ciutadans i ciutadanes. I tot això acompanyat d’una renovació evident dels òrgans federals del partit que segurament s’ha manifestat més clarament amb el nomenament de Leire Pajín com a secretària d’organització. Temps al temps.


Publicat a Capgros.com