header-photo

La justícia com a objectiu


Foto diariodelviajero.com


Al llarg de les deu edicions que han precedit aquesta Nit de la Solidaritat hem pogut fer balanç del treball impulsat pel Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional. Treball que ha estat molt i profitós. Projectes arreu del mon, ajut d’emergència per catàstrofes naturals, intercanvi d’experiències, aprenentatge mutu. Poc a poc s'ha anat teixint una sòlida xarxa de complicitats i solidaritat entre administracions, entitats i persones. Una xarxa que arriba tota la ciutat i que es projecta en els nombrosos projectes que, d'una manera o altra, porten el segell de Mataró, ciutat solidaria.

Al llarg de tots aquests anys hem tingut ocasió, amb motiu d’aquesta Nit de la Solidaritat, d'escoltar les experiències i les opinions de persones amb criteri i autoritat moral. Persones diverses però d'innegable vàlua i coneixements. Totes elles han coincidit en la necessitat de vincular desenvolupament socioeconòmic a llibertat i respecte als drets humans. A democràcia en definitiva.

Els recents fets de Myanmar, l'antiga Birmània han posat, una vegada més, en absoluta evidència aquesta necessitat. La manca de llibertats, el règim dictatorial del govern birmà està provocant encara més dolor i patiment a una població indefensa i innocent. Ens cal doncs treballar en la doble vessant, econòmica i política, per procurar que juntament amb l'ajut solidari que permeti la millora de les condicions de vida, arribin també els canvis institucionals imprescindibles per garantir les llibertats politiques en el marc d'un estat de dret i democràtic. Un estat que permeti que els seus ciutadans i ciutadanes puguin gaudir d'unes condicions dignes de vida.

Si les entitats treballen per les persones i al marge dels condicionants polítics, les institucions polítiques internacionals responsables ho han de fer i de forma decidida per crear les condicions necessàries que garanteixin la pau, la llibertat i el respecte dels drets humans.

Causes diferents però lligades de forma inseparable en el mateix objectiu de la justícia en el món.


Text de la meva intervenció avui a la XI Nit de la Solidaritat