header-photo

Arrosaren festa


Foto Santos Cirilo

La Festa de la Rosa dels socialistes bascos. Ahir a Barakaldo. Cal matinar, i molt, per poder agafar l’avió a primera hora del matí. Un grapat d’alcaldes i polítics del PSC, amb el president Montilla al capdavant, que hem volgut estar en aquest acte per donar recolzament als nostres companys del País Basc i al seu primer secretari Patxi López. Matí intens que dona per parlar amb molta gent. Amb la ministra d’Habitatge de l’entrevista que ahir publicava El País. Amb el president Chaves que em comenta les novetats de la seva família mataronina (el president andalús és fill de mataroní i net de mataronina) a qui visita amb regularitat. Amb Patxi López, que vaig saludar per darrera vegada el dia del nomenament del president Montilla. Amb companys de Madrid i del País Basc. I lògicament per parlar, i molt, amb els companys del PSC de l’article del dissabte a El País. Convenciment general: ara sí toca!

Dels discursos en parla avui la premsa. A destacar la força i la convicció de les paraules d’en Patxi López: "Ibarretxe nunca ha propuesto que nos sentemos aquí, en Euskadi, para dar la palabra a los representantes de los ciudadanos vascos". "Juega a erigirse en representante de todos, como si la sociedad vasca no fuera plural y diversa".

Zapatero, a qui li he escoltat millors discursos, també clar i contundent: "decir a la sociedad vasca que tenga toda la tranquilidad, que no habrá aventuras". "Seguiremos por el camino de la seriedad, del entendimiento, del incremento del autogobierno y de la unión para proseguir en la prosperidad y para dar nuevos horizontes y nuevos alicientes a una ciudadanía que está harta", "una mayoría de vascos están hartos de ver a tanto político mirándose el ombligo y no a los problemas ciudadanos”. Un rotund no a la política del “raca, raca” del lehendakari Ibarretxe, que entestat en el seu pla, sembla disposat a portar el carro del PNB barranc avall.

Com fa quatre anys a Donosti, ahir a Barakaldo començava la campanya que podria fer realitat, i després de l’èxit electoral del 9 de març, el somni dels socialistes bascos. Gent amb coratge, valents, ferms en les conviccions, que en un ambient on sovint es juguen la vida, van omplir ahir el Bilbao Exhibition Centre de Barakaldo amb la il·lusió centenària de convertir el “Patxi, lehendakari” en “Lehendakari Patxi”.