header-photo

Jornades paulistes (per dir-ho d’alguna forma)



Assemblea general i X Congrés de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores aquest dies a Sao Paulo. Assisteixo com alcalde i com a diputat provincial responsable de les polítiques d’educació mediambiental de la Diputació de Barcelona. Mataró en forma part d’aquesta associació internacional des de la seva creació l’any 1988 a Barcelona.

Assemblea general el dijous al matí per aprovar l’informe de gestió, els comptes de l’associació i per escollir les ciutats membres del Comitè Executiu. Amb satisfacció votem la candidatura de Granollers que s’incorpora a aquest grup de ciutats. L’associació continua creixent, presidida per Barcelona, i agrupa a 371 ciutats de 34 països. Acte inaugural amb la presència de l’alcalde de Sao Paulo que manifesta que el partit polític més gran del Brasil es diu actualment Educació. Aposta forta del país sud-americà per educar la seva gent.

Montserrat Ballarín, presidenta delegada, fa un repàs de la situació actual del moviment de ciutats educadores insistint en la vigència de la Carta de Ciutats Educadores aprovada a Gènova fa quatre anys i que va actualitzar la Carta de Barcelona. Segueix vigent el principi que l’educació ha de ser eix central de les polítiques ciutadanes i que com a concepte supera el marc estrictament escolar per convertir-se en un element clau en la construcció d’un marc de ciutadania. Insisteix, i de forma molt vehement, en aquest concepte l’ex-alcalde de Bogotà, quan afirma que crear ciutadania és crear espais de diàleg que possibilitin canvis d’actituds i permetin la construcció de regles de comportament comú en els àmbits moral, legal i cultural.

Eulàlia Bosch ha coordinat un magnífic llibre: Educació i vida urbana, amb un recull d’escrits de personalitats internacionals de primer nivell que serà de lectura obligada per entendre alguns dels processos i fenòmens que s’estan produint en les ciutats.

Variada mostra d’experiències d’arreu del món sobre pràctiques educatives vinculades a les ciutats. La regidora de Mataró, Conxita Calvo, presenta una interessant ponència sobre el programa “Activitats Aprenentatge-Servei” que s’està portant a terme a la nostra ciutat.

Tres dies amb atapeïda agenda de treball que inclou la celebració de la reunió de la Red Estatal de Ciudades Educadoras (RECE). Repàs a la feina dels grups temàtics i presentació dels treballs preparatoris de la IX Trobada de la RECE que es celebrarà a Granollers la primavera de l’any vinent.

Afegeixo Sao Paula a la llarga llista de ciutats en les que he estat i no he visitat. De l’aeroport a l’hotel i al Palau de Congressos annex i a l’inrevés. Ni un minut per visitar la ciutat. Malgrat tot, i les interminables hores de vol, ha valgut la pena.