header-photo

Amb visió i amb ambició


Els organitzadors d’aquest acte han tingut l’encert de titular-lo: Nit amb visió. Sembla un joc de paraules, i efectivament ho és. D’entrada som més de dues-centes persones, empresaris, sindicats, administracions, que ens reunit aquesta nit a l’Hotel Ciutat de Mataró. I ens hem reunit per conèixer-nos, per contactar i també, i m’ho permetran, per conspirar una mica. Perquè a Mataró i al Maresme ens fa falta conspirar una mica. Conspirar per guanyar pes en els àmbits de decisió política i econòmica. Conspirar una mica per a ser capaços de generar aliances estratègiques i dotar-nos de les organitzacions indispensables per tenir veu pròpia en el país. Visió necessària per poder anticipar-nos. Ambició imprescindible per afrontar amb èxit els reptes.


Us posaré alguns exemples d’aquesta visió i d’aquesta ambició. La que va tenir l’alcalde Majó quan fa vint-i-cinc anys va decidir crear l’Escola Universitària del Maresme. No varen faltar veus com ara que deien que no era feina d’un ajuntament crear i mantenir escoles universitàries. Més de 2.000 enginyers titulats a l’escola avalen abastament la decisió de l’alcalde Majó. Tampoc falten veus ara que opinen que el Tecnocampus no és necessari i que la ciutat té altres prioritats. O que podem prescindir de la TDT. O no veuen o no volen veure les oportunitats que Mataró no pot perdre. Oportunitats per articular i posicionar la ciutat i la comarca al capdavant de la innovació i del progrés de Catalunya. Oportunitats per transformar la nostra economia i per millorar la nostra cohesió social. Afortunadament hi ha qui si ho veu clar i aposta decididament per Vallvericl 1.0 mentre arribar el Tecnocampus i ajuntaments que recolzen de manera absolutament clara i sense cap mena d’absències el projecte de la TDT.

Ens cal visió i ambició per millorar la competitivitat dels nostres sectors tradicionals, per potenciar els sector emergents i per generar més i millor ocupació.

Ens cal visió i ambició per encarar els elements claus del nostre desenvolupament econòmic i social: les persones, les empreses i el territori.

Les persones, millorant els nivells de formació i de capacitació dels nostres treballadors, impulsant les iniciatives dels emprenedors i fomentant per damunt de tot el talent de la nostra gent.

Les empreses, vinculades al territori, que generin més valor afegit i que sàpiguen establir aliances estratègiques entre elles.

El territori, que cal tractar en conjunt, superant les artificials divisions municipals i treballant en xarxa amb la comarca, amb l’àmbit metropolità especialment amb Barcelona i amb el Vallès. Un territori amb les infraestructures necessàries i que ens mereixem. Amb la N-II desapareguda de la comarca i amb una nova carretera que permeti una bona connexió entre nosaltres i amb Barcelona. Amb una C-32 que connecti d’una vegada amb l’entorn de Girona i una C-60 que superi els colls d’ampolla actuals. Amb un tren orbital que ens comuniqui amb el Vallès i que ha de representar la definitiva superació del vell model ferroviari català. Un tren orbital que a Mataró ha de comportar a més el trasllat i el soterrament de la via cap a l’interior de la ciutat. I amb unes Rodalies que funcionin, que ens connectin amb l’alta velocitat, amb l’aeroport i amb Barcelona.

Tenim clars els reptes i sabem que la única manera d’afrontar-los és amb visió i amb ambició. I si em permeten també amb cooperació. Amb el treball conjunt dels agents econòmics i socials del territori: les empreses, els treballadors, les administracions.

Amb visió i amb ambició per guanyar el futur.

Moltes gràcies i molt bona nit.


Text de la meva intervenció a l'acte: Nit amb visió