header-photo

Ciutat verda


Ahir nit vaig recollir, com alcalde de Mataró, el premi X+Verd (per més verd) que ens ha estat atorgat per la gestió del reg de les zones verdes de la ciutat. Es dona a més la circumstància que la tecnologia que ens ha permet guanyar el premi ha estat desenvolupada per Samcla, una empresa mataronina nascuda a l’empara de la incubadora de l’IMPEM a partir de la iniciativa d’un petit grup de joves emprenedors. L’estalvi d’aigua que ha representat és prou important i significa especialment el treball que s’està fent en la gestió de les zones verdes de Mataró. Felicitats a tots ells i als tècnics de jardineria de l’Ajuntament de Mataró.

Aquest premi s’emmarca dins del II Congrés Ciutat Verda que es celebra aquests dies a Barcelona. Avui he participat, conjuntament amb representants de Figueres i Reus, en una taula rodona per parlar de la Ciutat Verda en la planificació estratègica de la ciutat.

Tot plegat una interessant experiència i una bona oportunitat per explicar l’opció de ciutat mediterrània i compacta que ha fet Mataró. Temes com la importància del mar com a element definidor i diferenciador del nostre paisatge, la ciutat dels quatre quarts (el forestal, l’agrícola, l’urbà i el mar), l’entrega dels espais naturals en la trama urbana i la definició dels espais de connexió, l’aposta per les rieres com a elements naturals que han de servir per a estructurar el territori, la concepció del paisatge com a element dinàmic i canviant i la reivindicació dels paisatges mediterranis davant una certa síndrome de National Geografic. La reivindicació també de les espècies pròpies, sense exclusivitats, com elements de l’arbrat i la jardineria urbana. Tot plegat l'esforç per planificar i gestionar correctament el milió de metres quadrats de zones verdes urbanes i els més de vint-i-dos mil arbres de la ciutat de Mataró