header-photo

Celebrant quelcom molt nostre

Foto Tot Mataró

Avui s'ha celebrat a Mataró la Festa patronal dels Bombers -el patró dels bombers és Sant Joan de Déu- que cada any es celebra en una població catalana diferent. Fa un parell d’any vaig plantejar a les aleshores consellera d’Interior, la Montserrat Tura, la conveniència de fer aquesta festa enguany a Mataró.

Es donaven dues circumstàncies especialment afortunades. La primera, els cent cinquanta anys de la creació del cos de bombers de Mataró. La segona, la inauguració d’aquí un parell de mesos del nou parc de bombers de Mataró. A la consellera li va semblar una bona idea i el Foment Mataroní s'ha omplert per celebrar el patró dels bombers. L’acte ha estat emotiu doncs consistia fonamentalment en guardonar un nombre important de bombers per diversos motius. Felicitats especials als mataronis guardonats.

En el meu parlament he volgut situar aquest acte com l’inici de la celebració del cent cinquanta aniversari. Cent cinquanta anys són temps més que suficient per tenir la perspectiva històrica necessària i poder contextualitzar els esdeveniments.

Han estat, a més, cent cinquanta anys de transformació social continua i profunda. La ciutat no ha parat de créixer i de generar noves realitats i demandes. Els bombers no han quedat, tampoc podien fer-ho, al marge d’aquestes transformacions de la ciutat i del país.

Si l’objectiu inicial del cos va ser protegir i assegurar les fàbriques davant possibles danys provocats per les tensions socials de l’època, avui els bombers són un cos preparat i equipat per garantir la protecció i la seguretat integral de persones i bens.

Parlar de la història dels bombers és parlar de persones amb noms i cognoms. Dels primers prohoms que els fundaren, als caps del cos, i sobretot als bombers, voluntaris i professionals, que durant tots aquests anys han vetllat per la seguretat de la ciutat. Homes esforçats, amb esperit de servei, sovint jugant-se la vida i inclús deixant-la com en el cas d’en Francesc Clariana i en Manuel Madern.

Arriba aquest aniversari en un moment crucial pel Parc de Bombers de Mataró. El trasllat imminent del vell parc del carrer Ramon Berenguer al nou i flamant parc de la Via Sèrgia. Un nou parc adequat a les necessitats i demandes que el bombers han d’atendre en aquests temps tan diferents als del segle XIX que els va veure néixer. Dels bombers voluntaris als professionals, de les escales i bombes carretejades a mà als mitjans actuals

La ciutat es disposa, orgullosa, a celebrar aquest segle i mig de servei abnegat i constant dels seus bombers. D’aquell llunyà 1857 i la “Mútua de Seguros contra incendios”, fins el 2007 i l’actual Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. Cent cinquanta anys de transformació absoluta, de la ciutat i del país, que els bombers han afrontat amb la decisió, el coratge i la capacitat de servei que els caracteritza.

No haurà canviat, ben al contrari no ha parat de créixer, l’admiració i agraïment dels mataronins cap als bombers. Per això volem sumar-nos a aquest aniversari, per celebrar quelcom molt nostre.