header-photo

Europa, Cirera i el número 8




Si ahir varem dedicar la tarda a treballar, a la Delegació del Govern de Catalunya dant la Unió Europea, avui ha tocat fer-ho a la seu del Parlament. Sessió d’explicació del complex funcionament institucional, de les dificultats afegides amb les darreres ampliacions i debat sobre l’oportunitat de noves incorporacions.

El debat permanent sobre la necessitat de la unanimitat a l’hora de prendre acords i la temptació de l’Europa a la carta.

Com a curiositat ens expliquen quines són les llengües de treball i la seva numeració en els aparells i les cabines de traducció simultània. La número 1 és l’alemany, la número 2 l’anglès, la número 3 el francès i així successivament totes les llengües dels grups de treball. Am l’excepció de la número 8 que només és la número 8. Es a dir sense cap mena d’afegit doncs encara estan discutint si dir-li castellà o espanyol. Com diria el castís, en castellà evidentment: Señor, señor!

Visita, quasi obligada a l’hemicicle, i l’agradable sorpresa de trobar i saludar la Lourdes Sánchez. Cirera power?

Dinar amb parlamentaris catalans. En Raimon Obiols, la Maria Badia, l’Ignasi Guardans, en Bernat Joan. Temps per aclarir alguns dubtes i lligar alguns contactes.

A les cinc, programa en directe a Mataró Ràdio. En un estudi, totalment obert al bell mig de l’espai Konstantinos Karamanlis. Som els primers catalans i espanyols en fer-lo servir. Una ràdio local, modesta i acabada de néixer. Felicitats per a tots els que ho heu fet possible.

Parlem d’Europa i dels Ajuntaments. Un retret mutu. Els ajuntaments hem de deixar de veure Europa únicament com a font de subvencions i els organismes europeus han de tenir molt més en compte el món local. La constatació de la poca importància que els mitjans de comunicació presten al procés de construcció d’Europa. I en això coincidim tots els “tertulians”: estem davant el projecte polític més ambiciós i potent dels darrers segles d’història.