header-photo

Des de Brussel·les


La muntanya de Llessuí i el Montsent de Pallars, entre núvols, camí de Brussel·les

Avui escric des de Brussel·les. La Federació de Municipis de Catalunya ha organitzat un viatge a la capital europea per a tractar alguns temes que fan referència al paper dels ens locals en el període 2007-2013.

A la seu de la Delegació del Govern de Catalunya davant la Unió Europea, es presenta la segona part de la publicació “Europa més a prop”. Es tracta d’una guia de la Unió Europea per als ens locals.

Amb horari estrictament europeu, dinar aviat i tarda de treball, ens tanquem per parlar i discutir sobre el futur dels fons europeus, les polítiques energètiques i les polítiques d’immigració.

Queda clar que no rebrem tants diners d’Europa com en els anys passats , però el nostre país serà, després de Polònia (la de veritat, no la de TV3) qui rebrà més recursos. Costa orientar-se en la complexa arquitectura de les polítiques comunitàries, però ens queden algunes idees clares sobre quins temes poden rebre ajuts. Innovació i desenvolupament figuren entre els prioritaris.

Sobre les polítiques energètiques, i a partir de la constatació de l’altíssim grau de dependència que pateix Europa, s’expliquen les línies de la Comissió Europea, quines actuacions es poden portar a terme i a quins programes ens podem acollir els ajuntaments.

El tercer tema tractat és el que deixa més interrogants. No sembla existir una política comunitària sobre la qüestió i anem a remolc de les polítiques nacionals, que sovint són incoherents, quan no contradictòries, entre elles. S’anuncia una Conferència ministerial, aquesta primavera a Postdam, per tractar el tema i intentar fixar polítiques comunes.

Som una trentena d’alcaldes i regidors i ens acompanya la Teresa Carreras, que fa una edició del programa “Mataró, cruïlla d’Europa” que s’emetrà demà a Mataró Ràdio.

Sopar a les vuit, que s’allarga comentant les notícies polítiques d’actualitat. Massa cansat per anar a fer una cervesa a Le Roi d’Espagne. Potser demà!