header-photo

Postals de Nadal: Pessebres a Mataró




Mataró és una ciutat amb una història pessebrista més que centenària. Ho explica molt bé l’Albert Dresaire en el seu llibre “El pessebre a Mataró”. Però, com senyala el mateix autor en el subtítol del llibre, es tracta de la història d’una tradició ben viva.

Com ho demostren les múltiples mostres que cada any per Nadal sorgeixen a la ciutat de la mà dels amants de la tradició franciscana.

Una revitalitzada Fira de Nadal, que ha trobat el seu emplaçament definitiu a la plaça de Santa Anna, i que passa per ser la segona fira d’aquestes característiques de Catalunya darrera només de la barcelonina Fira de Santa Llúcia. Al costat d’un sens fi de productes que han anat envaint els nostres costums nadalencs, les parades de figures de pessebres mantenen la seva presència i han augmentat la seva qualitat.

És però, sens dubte, el treball de l’Associació de Pessebristes de Mataró qui fomenta i promou el pessebrisme a la nostra ciutat. L’exposició anual, el pessebre monumental i el concurs són elements característics de la nostra manera de celebrar el Nadal. L’escola de pessebristes han anat, any rere any, formant nous pessebristes que han pogut aprendre i aprofundir les tècniques constructives.

El Nadal del 2004, l’Associació va manifestar-me la necessitat de trobar un nou local donada la insuficiència de l’actual del carrer de Sant Francesc d’Assís. Varem pensar en la planta baixa de la Presó on, després de les obres d’adequació, han començat a instal·lar-s’hi definitivament. Al vell edifici d’Elies Rogent podran desenvolupar amb comoditat i espai suficient les seves activitats.

El pessebrisme, mostra de la cultura popular en la que els ciutadans i ciutadanes són protagonistes primers, es manté ben viu a la nostra ciutat gràcies a l’esforç i interès dels que cada any basteixen el seu pessebre, a l’exposició pública o a la privacitat de les seves llars.

A tots ells, les gràcies per mantenir aquesta tradició nadalenca i l’Associació de Pessebristes de Mataró el reconeixement per la tasca que desenvolupen.

Text que vaig escriure pel butlletí d'enguany de l'Associació de Pessebristes de Mataró