header-photo

“Les Franceses”: una història senzilla


Foto Capgros.com

Aquesta és una història senzilla. La d’una escola i la d’una comunitat dedicada durant cent anys a l’educació a Mataró. Des del compromís religiós, i amb les contradiccions i les dificultats pròpies dels temps, però sempre amb la voluntat de servei i l’actitud humil.

Perquè crec que senzillesa i humilitat han estat les constants d’aquests cent anys d’història de l’Escola Mare de Déu de Lourdes a Mataró. Al bell mig de l’Eixample Oest de la ciutat, en carrers de cases i fàbriques, durant tot aquest temps “Les Franceses” han desenvolupat la seva labor pedagògica amb eficiència i èxit contrastat. Moltes vegades quasi invisibles però sempre disposades a fer bé la feina. Pel bé del seu alumnat i pel bé de la ciutat.

Des de l’arribada a la ciutat, al 1906, de les primeres religioses de la Misericòrdia de Moissac fins el dia d’avui, han estat milers les noies, i en els darrers anys els nois, que s’han format a les aules dels carrers d’Altafulla i Llull.

Temps de profunds canvis a la ciutat i al món. Temps de convulsions, d’experimentació, de creixement, de substitució de models. Temps que han vist com l’educació, reservada als poderosos, es convertia en un dret per tothom i com les dones accedien de manera universal a les aules. Les dones, les noies, que havien estat el motiu inicial de l’establiment de la comunitat a la ciutat i de la creació de l’escola.

Amb la perspectiva que donen cent anys d’història, amb el bagatge del treball fet i amb la continuïtat garantida, crec que l’objectiu de les monges fundadores de l’escola de Mataró ha estat plenament assolit.

La ciutat ha d’agrair a aquest grapat de dones pioneres, a les que les substituïren després i al conjunt de professionals que hi han treballat, la seva dedicació, el seu esforç i la seva manera d’exercir la docència. Amb senzillesa, humilitat i en determinats moments obrint finestres per a que entrés l’aire nou de la renovació pedagògica a les seves aules i l’educació de la ciutat.

I no voldria oblidar la generositat amb la que han afrontat el traspàs de titularitat de l’escola, assegurant el seu futur i garantint la seva pervivència. Quan la comunitat ha decidit reorientar la seva activitat, no ha volgut que l’escola de Mataró i els cent anys de treball, poguessin perillar.

Moltes gràcies pel vostre treball, pel vostre compromís i per la vostra generositat cap les nenes i els nens de Mataró.

Text del meu discurs d'aquesta nit a l'acte d'entrega de la medalla de la ciutat a l'escola Mare de Déu de Lourdes.