header-photo

Nit de l’empresa


Foto El Punt

Bona nit

Em toca fer el parlament de cloenda d’aquesta primera Nit de l’Empresa que ha organitzat l’Institut Municipal de Promoció Econòmica.

Deia l’altre dia, en un sopar d’una entitat esportiva, que no sabia qui havia inventat aquest costum de fer parlar l’alcalde al final de tot. Quan tothom està cansat i per tant amb no massa, per no dir nul·la, predisposició a escoltar discursos llargs. Si afegim que demà es laborable i cal anar per feina, ja els avenço que seré breu. Potser no tant com l’hora aconsellaria.

Vagi per endavant la meva felicitació als guanyadors dels premis Cre@tic i a les empreses que han estat reconegudes per les seves bones pràctiques de responsabilitat social. Uns i altres em permeten ordenar el meu discurs entorn a la realitat econòmica de la ciutat i les perspectives de futur.

Fa pocs dies, Dossier Econòmic de Catalunya, publicava un article titulat: “Mataró supera amb èxit el trànsit del tèxtil a l’economia del coneixement”.

Fa també pocs dies varem presentar l’Informe de Conjuntura Econòmica de Mataró corresponent al primer semestre del 2006.

Fa 10 anys que fem informes de conjuntura i l’anàlisi comparativa d’aquests deu anys ens posa de manifest que l’economia de Mataró està superant la crisi estructural que ha afectat al sector tèxtil. Sector hegemònic fins fa poc temps a la nostra economia.

Les dades són prou clares i contundents. En deu anys s’ha incrementat en un 31 % el nombre d’assalariats, en un 9% el nombre d’autònoms. El nombre d’empreses ha augmentat en un 22% i el seu tamany en un 11%. Com a referència podem dir que la població de la ciutat ha augmentat en aquests 10 anys a l’entorn del 15%.

Per tant, més gent ocupada, més empreses i empreses una mica més grans.

Més grans i més diversificades. Si fa 10 anys el tèxtil ocupava el 21 % dels treballadors de la ciutat, ara ocupa el 12%. Si la construcció ocupava el 4% ara ocupa el 11%. El comerç, que ocupava 3.759 treballadors, ara dona feina a quasi 6.300. El sector de l’hostaleria ocupa més del doble de persones que fa 10 anys i altres sectors econòmics han multiplicat per 3 els seus llocs de treball.

Per tant, més gent ocupada, més empreses, empreses una mica més grans i empreses més diversificades.

Deia, el dia de la presentació de l’Informe de Conjuntura, que malgrat les dades no podíem caure ni en el cofoisme, ni en el conformisme.

Tenim una taxa d’atur, especialment entre les dones, massa elevada i tenim un nivell de formació de la població comparativament baix.

I la ciutat ha d’afrontar dos reptes importants que poden condicionar de manera decisiva el nostre futur: l’increment de població, amb una forta aportació d’immigrants extracomunitaris i els canvis estructurals en el teixit econòmic.

Si sabem resoldre amb encert aquests dos reptes podrem assegurar l’objectiu final que pretenem: salvaguardar la cohesió social.
Per això crec que val la pena reconèixer el treball de les empreses que es destaquen per la seva responsabilitat social.

Creixement demogràfic i canvi de les estructures econòmiques, varen estar molt presents en les reflexions i treballs del Pacte pel Desenvolupament Econòmic i Social que varem firmar l’hivern passat. Aquí es troben els nostres colls d’ampolla, però també aquí es troben les nostres oportunitats.

La ciutat ha de créixer d’una manera sostenible procurant habitatge i feina per tots els ciutadans i ciutadanes. La ciutat per viure i treballar que m’han sentit dir més d’una vegada.

I la nostra economia ha d’apostar per la innovació. No únicament en els sectors de les noves tecnologies. S’ha innovar en tots els sectors. En el sector industrial, però també en els serveis que donem a les persones, a les empreses i als professionals. S’ha d’innovar en el comerç i en el turisme. En els sectors culturals i en la restauració i l’hostaleria. Hem de posar a treballar en línia tots els actius de la ciutat. Des de les oportunitats que ens genera el Front Marítim, fins al Tecnocampus.

La base de qualsevol política d'innovació es la política local. El PDES es un element fonamental en la nostra política de innovació ja que ens ha permès integrar el model de desenvolupament econòmic amb el model de ciutat i, per tant, facilitar la creació de condicions per a la creació de noves empreses i la millora de la competitivitat de les tradicionals.

I no podem perdre de vista el nostre posicionament territorial: una ciutat amb personalitat pròpia, capital d’un territori i amb voluntat metropolitana. De Barcelona poden venir algunes amenaces, però sobretot poden venir moltes oportunitats. I hem de ser agosarats, un pèl descarats, i saber aprofitar-les.

Només amb empreses innovadores, amb nous emprenedors, amb empreses socialment responsables i amb el suport de les administracions local, catalana i espanyola podrem continuar fent de Mataró una ciutat on la gent es guanya la vida i on val la pena viure-la.

Moltes gràcies a tots i a totes.
Felicitacions als guardonats i esperem retrobar-nos en una nova edició de la Nit de l’Empresa.