header-photo

Una tarda a Mataró



Ahir ho deia, a La Contra de La Vanguardia, el cantant de El Canto del Loco: “prefiero pasar una tarde en Mataró que en Miami”.

Doncs com ell devien pensar els milers de persones que han omplert la Rambla, la Riera i el Parc Central per veure el centenar de gegants i gegantes que s’han aplegat en la XVI trobada de gegants del Maresme.

L’any passat, a Alella, l’Alarona va ser elegida pubilla del Maresme. L’Alarona és la geganta de la colla Iluro de Mataró i per això aquest any tocava organitzar la trobada a la nostra ciutat.. La feina feta per la colla, amb en David Roy i en Jordi Rovira al capdavant, i per la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró ha estat ingent. I avui el resultat ha estat sensacional. Un centenar de gegants, uns mil vuit-cents portadors i músics i una incalculable quantitat de persones gaudint de la cercavila i dels balls.

El sopar, amb mil vuit-cents comensals, asseguts ordenadament a la pista central del Parc va ser magnífic. No recordo s’hagi fet mai a Mataró un sopar tant multitudinari. No queda sinó felicitar a la colla gegantera Iluro per la seva feina. Entre els assistents al sopar l’alcalde de Sant Vicenç de Montalt, població a la que li tocarà organitzar la trobada de l’any vinent doncs la seva geganta Margaridassa ha estat escollida pubilla gegantera.

Mataró és una ciutat que s’estima els gegants. En Robafaves i la seva família, són un autèntic símbol de la ciutat, a la que s’han unit, en els darrers anys, infinitat de gegants d’escoles i entitats diverses. Feu una visita a la Web dels Gegants de Mataró per adonar-vos de la importància del tema.

Tot plegat no ha estat fruit de la casualitat sinó del treball de molts anys en l’àmbit geganter. Recuperar i dignificar els gegants de la ciutat, els vestits, les músiques, va ser una de les primeres coses que es va fer en els inicis de la democràcia. Avui dia la família Robafaves, que es prodiga poc i genera apassionats debats, és un referent entre els gegants del país i element central de Les Santes. Els gegants d’escoles, d’associacions de veïns, d’entitats ciutadanes, compleixen perfectament el seu paper d’elements identitaris i festius dels seus col·lectius.

El de El Canto del Loco tenia raó. No sé com serà una tarda a Miami, però la d’avui a Mataró serà inoblidable.