header-photo

Ni capes ni mocadors grans



Tots Sants és una festa que a Mataró té un preàmbul molt especial. El dia 28 d’octubre la ciutat celebra, en clau estrictament local, dues festes: Sant Simó i l’aniversari del ferrocarril d’en Biada.

Sant Simó és una festa que tanca el calendari festiu de primavera i estiu. A l’entorn de l’ermita marinera ens apleguem els mataronins per rebre la tardor. És cert que la meteorologia no acompanya i que cada any sembla que la tardor, per desesperació de castanyeres, triga més a arribar. Però no faltem a la cita de Sant Simó i d’arreu de la ciutat baixem per visitar el sant –amb el seu posar majestàtic i la serra que recorda el martiri- i comprar el sabre que les pastisseries de Mataró s’afanyen a elaborar per la diada. En Manuel Cuyàs – a qui cal felicitar per l’encàrrec d’escriure la biografia del president Pujol- ho explica molt bé a El Punt d’avui.

L’altre festa és l’aniversari del primer tren de la península ibèrica. El 28 d’octubre de 1848 el tren d’en Biada va unir Barcelona amb Mataró. Fa un parell d’anys que, amb la col·laboració del Cercle Històric Miquel Biada, intentem rellançar una efemèride que havia quedat reduïda a una protocol·lària ofrena floral al monument d’en Biada. Per això hem confeccionat un programa d’actes que inclou una conferència sobre temes ferroviaris (aquest any amb en Manuel Villalante director d’expansió dels Ferrocarrils de la Generalitat) , una fira i uns trenets per la canalla. La voluntat és consolidar-ho i anar a més. Tant en l’aspecte més formal com en el lúdic. El debat entorn del ferrocarril ens interessa més enllà de la nostàlgia i la festa pot esdevenir un element útil per la promoció de ciutat.

I tot això passava mentre la gent continua anant a la platja i fent miques el refranyer!