header-photo

De la premsa francesa

Foto Le Monde

Llegeixo a Le Monde d'avui un interessant article sobre un estudi del Ministeri d'Educacio francès. Elaborat a partir d'una enquesta feta a adolescents francesos durant l'any 2005, analitza les opinions d'aquests sobre diversos temes socials. L'estudi també compara les respostes amb les d'una enquesta similar de l'any 1994.

En termes generals els joves francesos són, avui dia, més tolerants i solidaris que els del 1995. Demostren, segons el diari francès, un menor respecte a les lleis. Concretament un 38'1% troben inacceptable el fet que "una llei s'ha d'obeir només si s'està d'acord amb ella". El 1994, el 58'1 % ho trobaven inacceptable.

Destaca també Le Monde, el fet que precisament els joves de les zones d'escolarització prioritàries (ZEP) demostren un major respecte a l'ordenació legal vigent a França. També aquests joves són els més crítics amb els aturats de llarga durada, afirmant que senzillament no volen treballar.

Les respostes a la resta de qüestions plantejades no reflecteixen canvis importants i significatius respecte a l'enquesta del 1994. Sembla com si els jovent francés no hagués modificat substancialment la seva escala de valors socials en aquests deu anys.

Podria donar-se la circumstancia, i ho apunto a tall de reflexió, que alguns dels problemes detectats fa deu anys no han tingut una solució adequada i s'han acabat convertint en problemes estructurals i crònics.

En tot cas sempre va bé donar un cop d'ull al que passa més enlla de les nostres fronteres administratives i preveure que els problemes que es detecten al país veí poden tenir facilment el seu reflex en aquest costat del Pirineu. Conèixer els problemes i començar a preveure'ls és el primer pas per poder-los resoldre.