header-photo

Fulls d’estiu: els pastors i les estrelles



A la vall Ferrera, a més de poder escoltar el silenci, es poden veure les estrelles. Qualsevol nit, si els núvols ho permeten, es pot gaudir d’un dels espectacles que als homes de ciutat fa temps ens van robar: mirar el cel de nit i contemplar l’estelada.

En el nostre hemisferi, la banda sud de la volta celeste acostuma a ser la més interessant i on trobarem, tant a l’hivern com a l’estiu, les constel·lacions més interessants. Qualsevol que senti curiositat per localitzar quelcom més que les Osses i la Via Làctea pot comprar-se un petit planistel, que val uns pocs euros, que li permetrà saber que pot veure cada dia i trobar un munt de constel·lacions i estrelles. També a Internet podeu trobar webs molt interessants.

Si la curiositat li pica una mica més i vol conèixer les interessants històries que els humans hem inventat al voltant de les estrelles pot trobar abundant bibliografia. Llegendes clàssiques gregues, suggerents llegendes àrabs, ingènues llegendes pastorils catalanes, delicioses històries de la literatura universal.

Per conèixer les llegendes dels grecs res millor que en Robert Graves. El seu llibre “Mites i herois grecs” recull àmpliament la mitologia grega representada exhaustivament en els constel·lacions del nostre hemisferi.

Curiosament els grecs posaren noms a moltes constel·lacions i els àrabs a moltes estrelles. En “Les mil i una nits “ es poden trobar referència a temes astronòmics i astrològics en molts dels contes que Xharazad explica al vell rei Xhariar.

En la literatura catalana destaca el pallarès Joan Lluís. En el seu llibre, “Els pastors i les estrelles” publicat per Garsineu, es poden llegir algunes llegendes pirinenques sobre Orió i la Via Làctea on la imaginació popular adapta les grans llegendes clàssiques.

Pel que fa a la literatura universal són infinites les històries relacionades amb les estrelles. M’agrada especialment un dels relats d’Alfons Daudet a les seves “Cartes des del meu molí” on el pastor explica a Stephanette qui són cadascuna de les estrelles que brillen en el cel de les nits d’estiu.

Podeu passar unes molt bones estones llegint aquestes històries i després, a la nit, buscant els protagonistes en la volta del firmament nocturn.