header-photo

Més ambulàncies, millor transport sanitari



Foto El Punt
Aquest matí ha tingut lloc, al Consell Comarcal del Maresme, l’acte de presentació del nou model de transport sanitari urgent a la comarca del Maresme.

Aquest és un tema prou important doncs comporta disposar d’ambulàncies suficients i que puguin arribar el més ràpid possible quan es produeix una emergència mèdica.

El nou model, que començarà a funcionar demà dia 1 de juliol, representa un salt qualitatiu immens.

En primer lloc perquè separa el transport programat de les urgències. Fins ara els dos tipus de transport es gestionaven des del mateix sistema i això provocava una manca de recursos en moments puntuals que havien provocat més d’un ensurt.

En segon lloc perquè s’augmenten els recursos de forma espectacular. Si fins ara es destinaven, a nivell de Catalunya, 99 milions d’euros per tot el transport sanitari; ara es destinaran, només pel transport urgent 192 milions d’euros. Això vol dir, en recursos tècnics, 4 helicòpters -amb base a Sabadell, Girona, Tremps i Mora d’Ebre-, 62 ambulàncies de suport vital avançat (SVA) i 352 ambulàncies de suport vital bàsic (SVB). Pel Maresme això vol dir 2 SVA i 19 SVB, que es reforcen amb 4 unitats més de SVB durant la temporada d’estiu. A nivell de recursos humans seran 4.072 persones, es a dir 1.300 més que les que actualment fan tot els serveis de transports.

En tercer lloc el sistema de gestió centralitzat que permet acumular efectius en cas de necessitat i que disposa les ambulàncies repartides pel territori. Concretament en el cas de Mataró disposarem de una unitat de SVA a l’Hospital, 3 unitats de SVB, amb servei 24 hores, repartides per la ciutat. Una a la Policia Local, una altra al mateix Hospital i una tercera al carrer Juan de la Cierva. Hi haurà una quarta unitat de SVB, amb servei de 12 hores, al CAP del Camí del Mig. Tot això permet una major rapidesa a l’hora de prestar assistència en cas de necessitat. El número de telèfon per trucar aquest servei és el 061.

Si el dilluns parlava de Salut Mental, avui ho faig de transport sanitari. Una mostra més del bon treball que s’està fent des de la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya. Una mostra més de la bona feina de la consellera Geli.