header-photo

Senzillament, Capgrossos de Mataró.



Hi ha castellers, no terra de castells.Ho vaig dir en una entrevista que em va fer en Jordi Rovira per la revista dels capgrossos. El temps m’ha continuat donant la raó. ¿Qui podia sospitar que aquella colla que s’estrenava, encara sense camisa, la diada de Sant Jordi del 1996 a la plaça de l’Ajuntament seria, tan sols deu anys després, una colla puntera i de referència?. Deu anys sorprenent a tot el món casteller.
Perquè ara també podem dir que hi ha una forma de fer castells: a la mataronina, com els fan els Capgrossos. Pas a pas, pis a pis.
Deu anys fent castells. Ahir vàrem començar a celebrar-ho amb la inauguració de l’exposició a l’Ateneu de la Caixa Laietana. Una magnífica exposició que repassa la història de la colla. No us perdeu el magnífic vídeo, que s’ha de veure des del pis de dalt, que ensenya com es fa un castell. Els baixos, les agulles, les mans, les crosses, els vents, els daus, la pinya sencera abans no comencin a pujar el tronc i el pom de dalt. Seny, equilibri i força. I un punt de gosadia fins que l’anxaneta fa l’aleta, les gralles pugin el to i la plaça esclati d’alegria.
Han estat deu anys molt ràpids i molt plens, il·lusionant a la ciutat i a la comarca. Perquè Capgrossos ha estat el moviment social de més rellevància a Mataró i al Maresme en els darrers anys. Capaços d’aglutinar gent molt diversa que només reclama una cosa: passar-s’ho bé fent castells. Castells i amics. Guanyant-se el respecte i l’amistat arreu de Catalunya. Treballant dur i amb generositat. Hem vist infinitat de camises blaves en pinyes de verdes, de liles, de rosades, de vermelles, de grogues, de matalasseres, .... Amb les colles més grans i amb les més petites. Deu anys aixecant pilars, torres i castells. A les grans places castelleres i als pobles de la comarca o els barris de Mataró.
Deu anys creant afecció. La Plaça de Santa Anna que ja és tant castellera com la plaça de la Vila, el Raval de Montserrat, la plaça del Blat o la plaça de les Cols. Diada de Santes que respira aires de grans diades. Diades que ja necessiten per ser de les grans, veure pinyes, folres, troncs, poms i anxanetes de capgrossos. La gamma extra esperant i a tocar. Per Santes, al concurs de Tarragona, per Tots Sants a Vilafranca, per la Diada del 5 de Novembre? Ja ho veurem. Però, com sempre, els peus a terra o sobre les espatlles del company i el cap clar. I un munt de projectes per seguir somniant. El més important el del nou local a l’Escorxador que enguany veurem començar la seva construcció.
Pas a pas, pis a pis. Senzillament, Capgrossos de Mataró.