header-photo

Cruïlla de cultures: metropolitana, impura i concertada



El dimecres es va fer al Palau de la Virreina la presentació oficial del Festival Cruïlla de Cultures 2006. La celebració de la roda de premsa a Barcelona t'assegura la presència dels mitjans de comunicació de la capital catalana i per tant augmenta el ressò de l'acte. El programa d'aquests any és magnífic i no em vaig estar de dir que volem un Cruïlla metropolitana, impura i concertada.
Metropolitana. Perquè aquest és l’àmbit sobre el que volem projectar el festival. Aprofitar la massa critica metropolitana i atreure a Mataró gent de tot l'entorn. Vaig dir que "per Mataró, Barcelona és una oportunitat i no una amenaça" i " que al nord del Besòs també hi ha vida". Crec fermament en les dues coses. Però cal demostrar-ho i el Cruïlles és una gran oportunitat. I segurament l'aposta més forta que ha fet mai la ciutat en aquest sentit.
Impura. Músics d'arreu del món però no un festival de músiques ètniques. Més aviat un festival de músiques mestisses. Hi ha prou amb repassar el currículum dels artistes presents per entendre-ho. Rock, hip-hop, son, flamenc, jazz, funk, bossa, afrohouse, rap, samba, reggae, blues, rumba cumbia, flamenco-chill, gospel, ... . Ben barrejat i servit per músics de primera categoria. Música calenta per les nits xafogoses del juliol a Mataró. Un programa impressionant amb disset concerts entre el 22 de juny i el 23 de juliol.
Concertada. Una empresa d’economia social que arrisca. I dues administracions que recolzen: Ajuntament i Generalitat. Un
pressupost de 600.000 euros. Tot plegat una fórmula que funciona i funciona bé. Com la mateixa Casa de la Música Popular. Una iniciativa pionera a Mataró que ha donat bons resultats i que es va estenent per tot el país. Una manera de generar indústria cultural i una molt bona manera de promocionar la ciutat. Per això IMPEM i Patronat de Cultura treballen junts. I la resta de serveis de l’Ajuntament donen recolzament.
Músiques de diversos paratges i una ciutat per gaudir-les. Cultures disperses i una cruïlla on trobar-les. Fusió, ritme i entreteniment a Mataró.
I pels escèptics una volteta pel google: "Cruïlla de Cultures"+Mataró.